Növénytermesztés szakdolgozat - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Növénytermesztés szakdolgozat

Egy növénytermesztési témakörben megírt szakdolgozat igen aprólékos ismereteket igényel. Hatalmas területet ölel fel, úgy mint, kertészettudomány, agrár – közgazdaságtan, élelmiszertudomány, növényélettan, gyógy – aromanövények, gyümölcstermesztés, dísznövénytermesztés, genetika és növénynemesítés, fenntartható növénytermesztési rendszere, termesztés ökológiai fenntarthatósága, növények energetikai produktivitása, növényi termékek szerepe az energiatermelésben, génmódosított növények szerepe, termesztéstechnológiai vizsgálatok, modellezés a növénytermesztésben, növénytermesztés minőségbiztosítása, talajművelés, média mezőgazdaságra gyakorolt hatása.

Maga a növénytermesztés a mezőgazdaság egyik alapvető ága az állattenyésztés mellett. A növénytermesztés tovább bontható különböző szempontok alapján, a teljesség igénye nélkül, például hol zajlik a termesztés, termelt növény fajtája.

Ajánlatkérés

LEGGYAKORIBB SZAKDOLGOZAT TÉMAKÖRÖK

Aki növénytermesztési szakdolgozat írásába kezd, figyelembe kell vennie, hogy a lehető legfrissebb adatokkal kell dolgoznia, nagyon aprólékosan, precízen elemeire bontva. A téma óriási mivoltából adódóan számos szakember számára nyújt kutatási területet, ezért egy kertészmérnök éppúgy megtalálja a megfelelő kutatási területet, mint egy agrármérnök, egy élelmiszermérnök, élelmiszerbiztonsági mérnök, szőlész-borász mérnök, csakhogy néhányat kiemeljünk a sokféle szakirány közül.

 

Növénynemesítés

Azt a fajta tevékenységet soroljuk ide, mely során a köztermesztésben lévőknél hasznosabb, új növényfajtákat, hibrideket állítanak elő. Olyan növényeket, melyek a javuló agrártechnológiai feltételek mellett még jobb minőségű termésre képesek, a kedvező körülményekre maximálisan reagálnak, ugyanakkor a kedvezőtlen viszonyok kevésbé érintik őket. A növénynemesítés témakörébe tartozik a fajtajavító nemesítés, a honosítás és a fajta előállítás is. Fontos tisztában lenni a hazai és a nemzetközi szabályozásokkal, mivel azok be nem tartása komoly következményekkel jár.

Ha a növénynemesítést választjuk szakdolgozati témaként számolnunk kell azzal, hogy időigényes és rendkívüli precizitást követel, az eredményeink birtokában számottevő javaslatot tehetünk a jövőbeni nemesítési eljárások menetében, vagy egy meglévő eljárásba kapcsolódhatunk bele, és követhetjük nyomon minden lépését. Ugyanakkor jó választás lehet, ha korábban alkalmazott metódusokhoz is viszonyíthatjuk a frissen kapott nemesítési eredményeket.

 

Ökológiai fenntarthatóság

A fenntartható fejlődés egy olyan fejlődési folyamat, mely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket. A jelenlegi felgyorsult világban kialakult értékrend sok esetben nem kedvez az ökológiai gazdálkodásnak. Gyakran felmerül a kérdés: talán a biogazdálkodás nem helyénvaló manapság, vagy a modernnek mondott életvitellel van valamilyen probléma? A fenntartható fejlődés biztosítása mindenesetre megköveteli jelenlegi átlagosnak vett életmód felülvizsgálatát, és a biotermelés koncepciója nagyban hozzájárulhat a megoldást jelentő többfunkciós agrárgazdaság kialakításához. Nem véletlen, hogy a más technológiai rendszerben gondolkodók is számos elemét átveszik az ökogazdálkodók elgondolásainak. Az ökológiai gazdálkodás napjainkban egy olyan reális tényező, amely a környezet fenntarthatósága, az egészséges élelmiszer előállítása mellett hozzájárulhat a mezőgazdasági szerkezetváltáshoz, a szélesebb értelemben vett környezetbarát növénytermesztési módszerek elterjesztéséhez, a mezőgazdaság társadalmi elfogadottságához.

Ha ezt választottad szakdolgozati témádnak, azzal segíted a fentebb ismertetett célok elérését. A témakörben természetesen végezhetünk kitekintést a jelen ökológiai gazdálkodási helyzetről is, beleértve a már lezajlott változásokat.

 

Növénytermesztés minőségbiztosítása

A termékek nyomon követhetőségének és visszakereshetőségének igénye nem tekinthető új fajta elvárásnak a mezőgazdaságban. A multinacionális cégek részéről ez már korábban is elvárásként szerepelt, hogy ismerjék a termékeikhez mennyi nyersanyagot használtak fel, és azokat pontosan honnan, kiktől szerezték be. Ezek bizonyítékai a különböző ágazatokban használt naplók, nyilvántartások, a növénytermesztésben a táblatörzskönyvek. Hazánkban korábban is voltak már törekvések a mezőgazdasági termékek nyomon követésére. Az utóbbi évtizedekben a sorozatos különféle élelmiszerbiztonsági botrányok következtében egyre szigorodtak az élelmiszergyártókkal szembeni követelmények. Az EU által felállított szabályozási rendszerben a tagállamok meg kell felelniük. A szabályozás lényege a farmtól az asztalig elvként ismert. Ebből következően nem kezelhető külön az élelmiszer és takarmánygyártás, hiszen csak megfelelő minőségű takarmányból készülhet biztonságos élelmiszer. A másik lényeges pont a nyomon követhetőség, mely probléma esetén lehetővé teszi a hibás termék visszahívhatóságát. Egyre több törekvés van ezek teljesítésére, de még mindig számos hiányosság van, melyek a gyakorlatban szerzett tapasztalatok útján válnak ismertté.

Nagyon érdekes növénytermesztés szakdolgozat téma lehet kutatni, hogy honnan hova fejlődött, és jelenleg milyen irányt vett a növénytermesztés minőségbiztosítása, az alkalmazott minőségbiztosítási rendszerek, milyen hibafaktorral működnek, mik a leggyakrabban előforduló hibák, miknek köszönhetőek azok, hogyan lehetne hosszabb távon azokat kiküszöbölni, milyen újításokat lehetne bevezetni, melyek által egyszerűsödne az adminisztratív része a minőségbiztosításnak, ugyanakkor a hatékonyság rovására nem menne.

 

Növénytermesztés jelenlegi helyzete

A világon alkalmazott növénytermesztési technológiák jelentős változásokon ment át az elmúlt évtizedek során. Ezt a változást az a biológiai, kémiai, agronómiai, technikai és technológiai forradalom által vált elérhetővé. Az 1900-as évek elején kezdődött, majd dinamikusan bontakozott ki a legfejlettebb nyugat-európai és észak-amerikai államokban. A fejlődés hajtóerejét, mozgatórugóját az egyre nagyobb mértékű igények jelentették. A Föld lakosságának jelentős mértékű növekedése, mely révén nemcsak mennyiségben de minőségi elvárásokban is jelentős változások érvényesültek. A fejlett országokban ma már alapvető szempontként jelenik meg élelmiszer-biztonság, a növényi termékek minőségbiztosítása. A differenciált minőségi igények egyre határozottabb jelennek meg. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a fejlődő, szegényebb országokban is a növényi termékek minőségi elvárásainak bizonyos mértékű növekedése figyelhető meg. A szántóföldi növények termése a világon az elmúlt húsz évben mintegy 20–50%-kal növekedett, ugyanakkor a növekedés ellenére a Föld lakosságának élelmiszer-ellátásában jelentkező éles különbségek csak kis mértékben csökkentek. Leegyszerűsítve és sarkítva, napjainkban és a jövőben is a fejlődő országokban a növénytermesztés alapvető feladata a termelés volumenének növelése. FAO-becslések szerint a Föld lakosságának mintegy 10–15%-a alultáplált, ezen túlmenően mintegy 5%-a pedig kifejezetten éhezik.

A növénytermesztés jelenlegi helyzete, mint szakdolgozat téma, rendkívül aktuális, ugyanakkor mi szabunk határt, hogy kutatásunk során korlátozódunk hazánkra, vagy Európára, vagy éppen a dolgozatunkban kizárólag a harmadik világban uralkodó állapotokat kísérjük figyelemmel, és azokról írunk. A különbségek a fejlődő és fejlett országok között mindig is megvolt, és a technológia fejlődése ellenére még nagyon sokáig érzékelhető lesz, ezért mindig egyfajta kontrasztot ad, ha e két világot hasonlítjuk össze.

 

Növények szerepe az energia ellátásban

Ez a növénytermesztési szakdolgozat téma főként olyannak való, aki nem riad vissza az aktuális energiapolitikába beleásni magát, hiszen a növények energia ellátásban való szerepe szorosan összefügg ezzel. Az energiapolitika célja az energiakínálat kockázatának minimalizálása mellett az energiaárak alacsony szinten tartása és az energiafelhasználás környezeti ártalmainak csökkentése. Többek között a növekvő olajárak is vezettek oda, hogy a zavartalan energiaellátás érdekében egyre fontosabbá válik a bioenergia –termelés. A téma nagy alaposságot igényel, tisztában kell lenni az aktuális energiapolitikai helyzettel, ugyanakkor a mezőgazdaságban által előállított bioenergia mértékével, előállítási módjaival, jelen korlátaival. A téma megközelíthető politikai, de mezőgazdasági oldalról, ugyanakkor hangsúlyos, hogy bármelyik aspektus is van választva, nem lehet a másik oldalt kizárni.

 

 

GARANCIÁINK

 

home-icon-6100% plágium mentesség – PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA
Garantáljuk, hogy minden általunk végzett munka plágiumtól mentes. Minden eseteben szoftveres plágiumkereső vizsgálatot végzünk, melynek riportját csatoljuk a kézbesítéskor.

icon-adatvedelemAdatvédelem
Biztosítjuk, hogy adataidat a rendelés során bizalmasan kezeljük, harmadik félnek egyáltalán nem adjuk át őket. A kommunikáció egy ellenőrzött, zárt rendszeren belül történik, amelyet rendszergazdáink folyamatosan felügyelnek.

home-icon-4Képzett és tapasztalt szakemberek
Garantáltan a témában megfelelően képzett és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek állnak a rendelkezésedre. Kizárólag diplomás partnereket alkalmazunk, akiket komoly felvételi folyamaton viszünk keresztül, mielőtt megbízást vállalnának cégünknél.

home-icon-5Határidő
Biztos lehetsz abban, hogy a munkát az általad megjelölt határidőre, vagy még az előtt készítjük el.

icon-listaTeljes hivatkozási lista
Garantáljuk, hogy az összes általunk elvégzett munka teljes hivatkozási listával kerül kézbesítésre. A dokumentumok hivatkozásait DÍJMENTESEN készítjük el és nem számítjuk bele a terjedelembe.

icon-igenyekInstrukciók
Garantáljuk, hogy az általunk vállalt szolgáltatás megfelel a rendeléskor általad megadott utasításoknak és specifikációknak. Ha mégis rosszul értelmeznénk az utasításokat, természetesen díjmentesen javítunk a felhasználási feltételeinkben rögzítettek szerint.

home-icon-3Folyamatos kommunikáció
Megrendelői felületünkön kapcsolatot tarthatsz szakembereinkkel és nyomon követheted a munka elkészültét. Ügyfélszolgálatunk rövid időn belül válaszol e-mailjeidre, ha pedig telefonon keresnél minket, biztos lehetsz benne, hogy egy tapasztalt kollégánk áll a rendelkezésedre.

Ajánlatkérés