Egészségügy szakdolgozat - IQfactory Szakdolgozat írás, dolgozat írás

Egészségügy szakdolgozat

Egy szakdolgozat egészségügyi témában minden esetben nagy körültekintést, alaposságot igényel mind a kutatás, mind az írás tekintetében. Az egészségügy nem egyenlő kizárólagosan az orvoslás és ápolás, betegellátás témakörökkel. Ennél sokkal komplexebb, több tudományi ág található meg benne, mint például dietetika, gyógytorna, gyógyszerészet, közegészségügy, szülészet-nőgyógyászat, sürgősségi betegellátás, otthonápolás, szociális ágazatok, de akár egészségügyi menedzser, vagy egészségügyi szervező szerepében is elhelyezkedhetnek a megfelelő képzettséggel rendelkezők.

Ajánlatkérés

LEGGYAKORIBB SZAKDOLGOZAT TÉMAKÖRÖK

Az egészségügyi szakdolgozatok megírásánál a konzulensek döntő többségben nem tartják elegendőnek meglévő kutatások eredményeiből való következtetés levonást, sokkal inkább saját kutatást elvégzését szorgalmazzák. Egy saját kutatás során fontos, hogy képesek legyünk valami újat nyújtani.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy vannak igen népszerű területek, mint példádul a különböző betegelégedettségi felmérések egészségügyi és szociális intézményekben, szenvedélybetegségek kutatása, betegségek rizikó fakorainak a vizsgálata, fájdalomcsillapítás különböző akut és krónikus betegségek esetén egészségügyi intézményben történő ellátás során, táplálkozásvizsgálat, táplálék kiegészítők használata, posztoperatív betegellátás, rehabilitáció.

 

Betegelégedettségi felmérés

A betegek egészségügyi ellátásukkal való elégedettségének vizsgálata egy olyan témakör, ami mindig képes újat nyújtani. Kutatási lehetőségei végtelenek, tekintettel arra, hogy lehetőségünk van kizárólag egy adott betegségben szenvedőket bevonni a kutatásba, de élhetünk azzal is, hogy csak bizonyos életkorú egyéneket választunk ki, vagy azokat az egyéneket, akik valamilyen rizikófaktorral rendelkeznek. A mintavételi populáció meghatározása során számtalan kritériumot állíthatunk fel. A kérdőíveket saját magunk is elkészíthetjük alapul véve már meglévőket, de fel is lehet használni teljes egészében nemzetközi kutatások alapjául szolgáló standard kérdőíveket – ez utóbbiak révén könnyedén igen precízen képesek vagyunk összehasonlítani a hazai és nemzetközi eredményeket. A betegelégedettségi kutatások hazai és nemzetközi szakirodalomban bővelkednek, így fel sem merülhet olyan probléma, hogy nem találunk hozzá megfelelő tartalmú, és friss szakmai anyagot.

 

Szenvedélybetegségek

Ez egy olyan témakör, melynek az előnye, egyben a hátránya is. Nagyon sokat kutatott téma, melynél könnyen abba a hibába lehet esni, hogy olyasmit szeretnénk vizsgálni, amit előttünk már több ezren tettek. Ilyenkor el kell gondolkoznunk, hogy mi tudunk e bármi újat nyújtani? Van-e esetleg bármi olyan hipotézisünk – szakmailag megalapozva- melyet még nem kutattak?

Ha nem merül fel bennünk semmi új, akkor sem szabad egyből kétségbe esni, és témát váltani, mert a nagyszerű ennél a témakörnél a hatalmas, már meglévő szakmai anyag. Elég belegondolni a rendszeres ESPAD vizsgálatokra, melyek önmagukban is óriási adatmennyiséget rejtenek, és ezen kívül számtalan egyéb hazai és nemzetközi tanulmány volt, és jelenleg is folyik, melyeket fel tudunk használni saját kutatásunk során. A kutatást ki lehet élezni a prevencióra, ennek során megvizsgálni azt, hogy a jelenleg alkalmazottak mennyire hatékonyak, de akár az is jó alapul szolgál, ha egy kisebb populációt vizsgálunk meg, pl: egy gimnáziumot, és a saját eredményeink hasonlítjuk korábbi kutatásokéval össze, ami során egyfajta tendenciát leszünk képesek felvázolni. Tanulmányainktól függően vizsgálhatjuk a témát számos egyéb aspektusból is.

 

Betegségek rizikófaktorainak vizsgálata

Rizikófaktorok, más néven kockázati tényezők, melyek elősegítik bizonyos betegségek kialakulását. A dohányzás, hypertonia, hypercholesterinaemia, alvási apnoe, diabetes mellitus, obesitas, gyulladásos markerek vizsgálata – csak a leggyakoribbakat kiemelve. Attól függően, hogy dietetikusi, ápolói, orvosi vagy egyéb egészségügyi, pszichológiai, szociológiai tanulmányokat folytatsz, annak megfelelően lehet szakmába illő kutatási célokat találni. Számos külföldi tanulmány is rávilágított arra, hogy mekkora jelentőségük van a rizikófaktoroknak, valamint az időbeni felismerésüknek. A rizikófaktorok vizsgálatának sokszínűségét támasztja alá, hogy egy diabetes betegnél nem kizárólagosan az inzulin szint, az elhízás, a családi halmozódás lesz vizsgálva, hanem az étkezési szokások, a fizikai aktivitás, az ízületek terheltsége, egyéb szervek funkcióinak vizsgálata.

 

Fájdalomcsillapítás

A fájdalom mindig valamilyen kórkép tüneteként jelentkezik. Lehet az gyulladás, traumás sérülés, tumoros megbetegedés stb. Terápiája során meg kell említeni a fizikális, gyógyszeres és egyéb fájdalomcsillapítási módszereket. Fontos tényező, hogy akut, vagy krónikus fájdalomcsillapításról van-e szó. Egészségügyi szakdolgozatok témájaként gyakran vizsgálják, adott betegségek kezelése során a bekerülési fájdalom mértékét, az alkalmazott terápiát, majd a terápia végeztével egy kontrollt végeznek, ezzel felmérve az alkalmazott kezelés hatékonyságát. Fájdalomcsillapítást a beteg bevonása nélkül is lehet vizsgálni egy adott egészségügyi intézményben például meghatározott betegségnél alkalmazott fájdalomcsillapítási módszereket, hatóanyagok, dózis, beadási gyakoriság stb. összevetve a protokollal. A fájdalomcsillapítás az egészségügyi terápiák egyik alappillére, rendkívül fontos a hatékonyság. A rendszeres feedback, jelen esetben a különböző tanulmányok révén lehet finomítani a protokollokon, új javaslatokat tenni, távlati célokat kitűzni.

 

Táplálkozásvizsgálat

A táplálkozás a Maslow-piramis egyik fontos tényezője, az emberi élet elengedhetetlen része. Természetesen, mint mindenben itt is jelentkezhetnek kóros elváltozások, csak a leggyakoribbakat említve: elhízás, kóros soványság. A hazai lakosság jelentős része valamilyen fokú elhízásban szenved, aminek hátterében számtalan tényező áll. Ezek vizsgálata rendkívül fontos, hiszen az obesitas számtalan betegség kockázati tényezőként szerepel. A kóros soványság, akár a felnőtt, akár a gyermekkorúak tekintetében ugyancsak számos problémát rejt magában, melyek esetén a rendszeres kontroll, visszacsatolás, távlati célok meghatározása rendkívül fontos. Nem szabad elfeledkezni arról a megközelítésről sem, hogy a táplálkozás és anyagi javak szoros összefüggésben vannak, és az egyes társadalmi csoportok táplálkozási szokásai jelentősen eltérnek egymástól. A reformtáplálkozás, pedig egy újkori fogalom, mely magában foglalja a teljes szemléletváltást. Mi számít egészséges táplálkozásnak? Érdekes kutatási területeket rejtenek magukban, ki hogyan jut el az életmódváltás gondolatáig, mi motiválja, képes-e betartani az új „szabályokat”? Mit tartanak a szakemberek egészséges táplálkozásnak, és mit a laikusok? Miből fakad a nézetbeli különbség? Közkedvelt, igen gyakori téma a különböző „csoda” diéták. Meg lehet vizsgálni a diétát az abban szereplő ételek összetevőinek oldaláról, a szervezetre gyakorolt hatásaikról, a betarthatóságról, eredményekről, be lehet vonni betegeket, valamint a tapasztalataikat felhasználni.

 

Táplálék kiegészítők használata

Mi számít táplálék kiegészítőnek? Milyen mennyiségben szabad őket használni? Milyen esetekben? Milyen különbségek lehetnek táplálék kiegészítők között? Milyen tévhitek vannak velük kapcsolatosan? Milyen hatósági engedélyezésen kell átesniük? Mennyire tudatosak a betegek táplálék kiegészítő vásárlás során? Mire kell figyelni? Csak néhány kérdés a számtalan közül, melyeket fel lehet tenni. Egy jól megfogalmazott kérdés, számos továbbit vet fel, melyek jó kutatási témák lehetnek. Ez egy olyan egészségügy szakdolgozat téma, mely esetén a friss kutatási anyagok elengedhetetlenek, hiszen az újabb és újabb táplálék kiegészítők forgalmazásával együtt jár a használók vizsgálata.

 

Posztoperatív ellátás

Az egyes operációkat követően speciális posztoperatív ellátásban részesülnek a betegek. Fontos, hogy megfelelő minőségű, szakmai ellátásban részesüljenek, a lehető legmagasabb színvonalon, ezzel biztosítva a beteg számára a legjobb gyógyulási esélyeket. Magyarországon betegségenként vannak meghatározva ellátási protokollok, de az egyes egészségügyi intézményeknek akár osztályonként is lehetnek saját leírásai, melyek iránymutatóak. A nem megfelelő posztoperatív ellátás miatt szövődmények léphetnek fel, melyek az egészségügyi intézménynek többlet megterhelést, a betegnek további megpróbáltatásokat jelent. A téma vizsgálatható az egészségügyi intézmények és a betegek oldaláról is. Izgalmas kutatási területet kapunk, ha több különböző intézmény által alkalmazott eljárásokat hasonlítjuk össze.

 

Rehabilitáció

Egyes terápiáknál, kezeléseknél vagy operációkat követően a rehabilitációnak kiemelt jelentősége van. A rehabilitáció igen nagy területet ölel fel, mint szakdolgozati téma. Vizsgálhatjuk a rehabilitációs team tagjait, betegségek rehabilitációs menetét, eredményeket, nemzetközi tanulmányokkal való összehasonlítást végezhetünk, korábbi kutatási eredményekkel mérhetjük a saját kutatási adatainkat, új kezelési lehetőségek sikerességének vizsgálata stb. A lehetőségek határtalanok. A rehabilitáció során, mint a legtöbb tudományágnál időről időre újabb és újabb terápiás módszerek, eszközök jelennek meg, melyeknél elengedhetetlen a különböző aspektusú tanulmányok elvégzése.

 

 

GARANCIÁINK

 

home-icon-6100% plágium mentesség – PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA
Garantáljuk, hogy minden általunk végzett munka plágiumtól mentes. Minden eseteben szoftveres plágiumkereső vizsgálatot végzünk, melynek riportját csatoljuk a kézbesítéskor.

icon-adatvedelemAdatvédelem
Biztosítjuk, hogy adataidat a rendelés során bizalmasan kezeljük, harmadik félnek egyáltalán nem adjuk át őket. A kommunikáció egy ellenőrzött, zárt rendszeren belül történik, amelyet rendszergazdáink folyamatosan felügyelnek.

home-icon-4Képzett és tapasztalt szakemberek
Garantáltan a témában megfelelően képzett és nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek állnak a rendelkezésedre. Kizárólag diplomás partnereket alkalmazunk, akiket komoly felvételi folyamaton viszünk keresztül, mielőtt megbízást vállalnának cégünknél.

home-icon-5Határidő
Biztos lehetsz abban, hogy a munkát az általad megjelölt határidőre, vagy még az előtt készítjük el.

icon-listaTeljes hivatkozási lista
Garantáljuk, hogy az összes általunk elvégzett munka teljes hivatkozási listával kerül kézbesítésre. A dokumentumok hivatkozásait DÍJMENTESEN készítjük el és nem számítjuk bele a terjedelembe.

icon-igenyekInstrukciók
Garantáljuk, hogy az általunk vállalt szolgáltatás megfelel a rendeléskor általad megadott utasításoknak és specifikációknak. Ha mégis rosszul értelmeznénk az utasításokat, természetesen díjmentesen javítunk a felhasználási feltételeinkben rögzítettek szerint.

home-icon-3Folyamatos kommunikáció
Megrendelői felületünkön kapcsolatot tarthatsz szakembereinkkel és nyomon követheted a munka elkészültét. Ügyfélszolgálatunk rövid időn belül válaszol e-mailjeidre, ha pedig telefonon keresnél minket, biztos lehetsz benne, hogy egy tapasztalt kollégánk áll a rendelkezésedre.

Ajánlatkérés